Tuesday, November 27, 2012

DEMI MASA

Masa terus berputar dan tidak akan berhenti. Kita menjadi penghambat masa yang sering tercungap-cungap kepenatan. Hari terus berlalu namun kerja masih bertimbun. Hari ini tak selesai, bawa ke hari esok. Tapi jarum jam berputar terus.
                
Masa kita atas dunia semakin meningkat. Semakin dekat kepada masa kematian kita. Entah berapa kali kita jenguk tempat kita nak balik. Entah adaa, entah tidak langsung. Kerana sibuk dengan urusan kerja, kadangkala kematian kawan atau keluarga, hanya kita jenguk dirumah si mati, tidak turut sampai ke kubur untuk tengok tempat kita nak balik tidak lama lagi.
                
Waktu untuk kita pulang semakin hamper. Buktinya, dulu masa umur kita dua puluhan dan tiga puluhan, jarng kita dengar berita kawan-kawan dan saudara-mara meninggal dunia. Tetapi apabila sudah masuk usia empat puluhan , boleh dikatakan setiap minggu ada saja berita kematian yang kita dengar.
               
Kawan-kawan dan saudara-mara yang seangkatan dengan kita mula berangkat pergi, berpindah kea lam kubur. Janji mereka sudah sampai. Jarum jam mereka sudah berhenti. Mereka tidak perlu lagi mengejar masa macam kita. Maka tamatlah sebuah hikayat hidup di atas muka bumi ini, dan mereka akan membuka sejarah baru di alam kubur sambil menunggu hari pengadilan yang tiada siapa tahu melainkan Allah Taala.
                
Hari ketika mana seluruh manusia dari zaman Nabi Adam hingga akhir zaman dikumpulkandi Padang Masyar untuk disoal siasat. Sesi post-mortem yang sungguh menakutkan. Ditelanjangkan segala ketelanjuran, keegoan, kedurjanaan kita diatas muka bumi ini. ketika itu kita akan berasa malu hingga luruh daging-daging muka kita. Saat itu menangis air mata darah pun, segala-galanya sudah terlambat. Jarum jam taubat sudah berhenti!MUHASABAH DIRI
Jarum jam di atas muka bumi berputar lagi, meninggalkan detik semalam, kelmarin, dan hari-hari sebelumnya untuk melangkah ke hari , minggu, bulan dan tahun yang menjadikan kita semakin berusia dan jadi orang tua. Walaupun kita pakai ilmu awet muda, tetapi usia tetap meninggkat dan saat kematian semakin hamper. Saat untuk masuk ke rumah baru semakin dekat. Rumah tidak berpintu, gelap, keseorangan jauh di perut bumi.
                
Jadi menghitung baki jarum yang masih tinggal menjadi semakin penting mulai saat ini. setiap saat usia kita cukup berharga dan bernilai. Tetapi, apa nilainya jika rutin kerja kita seperti itu sahaja ? apa nilainya kalau cara berkerja dan berfikir sama seperti itu juga?
                
Sepatutnya kita fikirkan bagaimana hendak tambah nilai atas setiap kerja yang kita lakukan pada masa ini. supaya jadi nilai emas dan intan berlian . Janganlah kita biarkan usia yang berbaki ini menjadi daki-daki kotor yang bersalut dosa dan kemungkaran.
                
Muhasabahlah diri kita sentiasa. Apabila kita sudah sedia atau belum untuk kembali bertemu Allah? Dan apakah usha-usha kita untuk memberi nilai tambah kepada setiap kerja yang kita lakukan? Apakah ia menjadi ibadah atau sebaliknya ?
                
Marilah kita perbaharui dan perbetulkan niat setiap haro sebelum melangkah memulakan tugas harian kita. Moga-moga setiap detik yang berlalu itu menjadi ibadah di sisi Allah SWT.No comments: